Logboek 2015

logboek-groen-geocaching-25x40mm-200-logs1-300x200_resizeZaterdag 4 april

Zaterdagmorgen stond ons leidingteam tijdig op, om de laatste zaken klaar te zetten. Jullie hadden er zin in, want ruim op tijd stonden de eerste deelnemers al te trappelen van ongeduld voor het hek.
Deels door de weergoden en dus deels door vroege vogels waren wij genoodzaakt om dit hek maar eerder open te gooien en jullie binnen te laten.

Nadat jullie je hadden aangemeld bij Camilla en haar tevens de vleugel geschud hadden, konden jullie al dan niet samen met jullie ouders, een tentenkamp opbouwen.

Gelukkig voor ons en jullie kwam er al snel een waterig zonnetje om de hoek kijken. Tegen 12.00 uur waren dan toch alle deelnemers present en alle bijbehorende zaken omtrent aanmelden en merchandise bestellen geregeld en kon de TeCoHIT van start.

 

dsc_0250_resizeAls eerste op ons programma stond de lunch, gelukkig voor jullie nog met een creatief en goed gevulde LUPA van thuis. Zijn jullie ouders soms bang dat jullie bij een HIT geen eten krijgen???

Toen alle maagjes gevuld waren met de smakelijke inhoud van diverse lunchpakketten kon, onze teamleider, Braaaam jullie op de hoogte brengen van de kampregels bij de TeCoHIT en kregen jullie vervolgens onder zijn deskundige leiding en met wat melige aanwijzingen van Mirjam en Ingeborg er hinderlijk tussendoor een rondleiding. Het ging er hier natuurlijk vooral om dat jullie onthielden waar je allemaal wel of juist niet mocht komen 😉

SONY DSC

Toen was het eindelijk tijd om deze HIT officieel te openen, door het hijsen van de vlag.

Nadat deze klus geklaard was, konden wij onder leiding van Mirjam een kennismakingsspel spelen.

Hoewel een enkeling verzuchtte geen zin in kennismaken te hebben, was dit spel onder toeziend oog van een schitterend zonnetje heel erg gezellig én sociaal. Jaha….de deelnemers van dit jaar durven al vanaf het eerste spel met elkaar te communiceren, altijd handig, tijdens een Techniek en Communicatie HIT!

Hoe lang zit jij al bij Scouting? Hoe oud ben jij? Hoe heet jij?….

Hierna was het tijd voor het netwerkspel van Remko en Rogier. Heel erg ingewikkeld en je snapt er misschien geen snars van, maar o zo vermakelijk, interactief en bovenal een leuke wedstrijd tussen 4 groepjes. Aai…je wordt willekeurig voor dit spel ingedeeld, dat is soms even slikken, want ja..je wilt graag bij…die of die in een groepje zitten…en dan blijkt achteraf dat het wel erg leuk is om dan juist te winnen van je maatje.

Al spelend wordt het spel steeds duidelijker en met een beetje geluk weet je na afloop ook nog hoe een netwerk nu eigenlijk werkt.

Drink- en eetpauze
Voor alle thuisblijvers: heus, wij bieden tussen alle techniek en communicatie door onze deelnemers ook nog drinken en fruit. Sterker nog, we praten dit zelfs naar binnen 😉

Inmiddels zijn we al gearriveerd bij het einde van de middag. Tijd voor simpele (?) technische- en communicatiespelen. Dit jaar speelden we deze via het al oude bekende waslijn systeem.

dsc_0272_resize

 

 

 

 

Je kan in zelfbedachte koppels of groepjes kiezen welke activiteit je wilt gaan spelen. Reuze leuk, want zo kan je doen waar je zin in hebt. Hoewel…soms moet je ook even geduld hebben, als anderen net voor je neus die bewuste activiteit weg kapen van de waslijn. Het was ontzettend gezellig en een ieder was heerlijk bezig. Morse seinen oefenen, een alarmsysteem bouwen, veldtelefooncentrale in elkaar zetten, met een robotarm werken, geocaching, of memory spelen, er was volop keuze uit verschillende spelen.dsc_0276_resize

Ondertussen zijn onze keukenprins Frank en zijn knappe keukenprinses Anita al bezig in de keuken met hun kookkunsten. Leuk detail, alleen al bij het ruiken van het braden van het gehakt kregen enkelen onder ons al zin in de lekkere maaltijd!

 

Het diner smaakte voortreffelijk, de macaroni ging gretig naar binnen.
Aansluitend was er een wasstraat, vakkundig en snel werd er per tafel afgewassen. Gedurende dit corvee wordt ondertussen ook het toilet- en badkamer corvee uitgevoerd, wel zo gemakkelijk, dan loopt niemand in de weg….hoop je, want de deelnemers van 2015 moeten allemaal spontaan onder de afwas naar de WC, jaja!!!

De zaterdagavond was er een heuse competitie met een rookdetectorspel. In de kampvuurkuil werden de deelnemers uitgedaagd om zo snel mogelijk hun rookdetector af te laten gaan, ja thuisblijvers, wat je thuis niet wilt horen afgaan, mag bij de TeCoHIT liefst in zo’n kort mogelijke tijd gebeuren!

dsc_0325_resizeEen gezellig dag vloog voorbij en na een nieuwe drinkpauze, ja alweeeeeer! Was het alweer tijd voor onze laatste activiteit van deze dag mochten de deelnemers uit 4 workshops kiezen, wat nog best lastig was, want je wilt liefst natuurlijk alles doen, maar wijs geworden in voorgaande jaren had de leiding besloten dat er een keus gemaakt diende te worden. Toch was dsc_0327_resizehet snel beklonken en ging men in 4 groepjes uiteen. Er werd bij Remko op HF gezonden, gaf Roel een demonstratie met zijn 3Dprinter, ging met bij Rogier aan SONY DSCde slag met Basic Stamp, ofwel programmeren en boden Jeroen en Ingeborg scrapheap aan. Na een korte uitleg over de werking van de beeldbuis TV gingen wij samen oude printplaten uit elkaar halen en van die elektro onderdelen iets solderen. Wat dat iets was, mocht je helemaal zelf bedenken.

Rond de klok van 23.00 uur lag een ieder diep in zijn/haar slaapzak gekropen voor een welverdiende nachtrust.

Zondag 5 april

Na een frisse start in tent of badkamer begonnen wij aan ons gezamenlijk ontbijt in de hut. Toen een ieders maagje was gevuld met een goed belegde boterham en handen waren opgewarmd aan een dampend bekertje thee konden wij van start met de workshops van de dag.

In groepjes van vier werden er 5 workshops bijgewoond.

dsc_0342_resizeZo kon je bij Mirjam Pacman spelen, gewapend met een blinddoek, portofoon en emmer volg je de aanwijzingen van je teamgenoten en moet je zoveel mogelijk tennisballen zien te verzamelen, maar pas op, leef je op grote voet dan sta je zo op dsc_0341_resizeeen muur en moet je terug…uitdaging voor maat 40 en groter ?

dsc_0340_resizeBij Jeroen kon je meer leren over straling. Veel theorie maar super interessant. We hadden zelfs een externe gast, die speciaal voor de workshop langs kwam.

 

dsc_0345_resizeBij Remko konden de petfles in gebruik genomen worden, wie schiet zijn petfles het hoogste??

dsc_0350_resize dsc_0348_resize

 

 

 

 

 

dsc_0354_resizeOnder leiding van Roel en Rogier werd er buiten in de zon gesoldeerd, dit jaar werden er signaalzoekers in elkaar gesoldeerd. Met deze signaalzoeker kan je geluiden opsporen die je anders niet hoort. Van alles werd er getest, sommige zakken gaven ook signalen af…die mobieltjes geven meer geluid dat je zou denken.

 

img-20150406-wa0015_resizeBij Anita en Ingeborg werden de Pringelbussen ingezet, we knutselden samen een Enigma in elkaar. De Enigma is een codeer en decodeer machine met heel veel mogelijkheden. Om het niet direct moeilijk te maken, maakten we de Enigma met 3 rotors en 1 reflector. Oeps…dat was op zich al een leuke uitdaging. Ook geleerd dat er vele maten pringelbussen zijn…dus we moesten dit eventjes creatief aanpassen, wat gelukkig wel lukte, zodat iedereen met een werkende Enigma ons kampterrein zal verlaten.

Tussendoor waren de verplichtte drink- en eetpauzes.

De lunch aten we uit het vuistje nabij de kampvuurkuil en in de zon op. Genieten dus!

Na de lunch werd er onder leiding van Rogier eventjes energie omgezet tijdens een super actief spel, zodat daarna alle hersenpannetjes de workshops weer aan konden.

dsc_0364_resizeTerwijl wij weer verder gingen met de Technische Workshops waren onze gasten van Camras (= CA Muller Astronomie Station) inmiddels gearriveerd en werden er buiten op het veld diverse andere spelen klaar gezet.

Na wederom een drink- en fruit pauze werden Frans en Simon dsc_0367_resizevan Camras aan ons voorgesteld en vertelde Frans wat zij zoal doen bij Camras. Daarna was het tijd om in 3 groepjes actief te zijn.

 

dsc_0378_resize dsc_0379_resizeBij Frans konden wij een test doen met ruismeting, met Simon werd de lichaamstemperatuur gemeten en testen wij maar wat graag ook meteen onze zelf gesoldeerde signaalzoekers. En met Jeroen en Roel waren we actief met richtmeting en communiceren via een lichttelefoon. Kortom, wederom uitdagend. Enkele scouts probeerden zelfs nog of ze met of zonder Camilla haar hulp sneller waren bij de ruismeting…wat denk je??? Met Camilla in je jas ren je sneller!!!

Toen alle activiteiten gedaan waren was er even tijd voor ontspannen, een spel of nog mee luisteren met Frans en Simon, die met behulp van een richtantenne mee konden luisteren met satellieten. We hebben russen gehoord, toevallig 😉

dsc_0382_resizeTerwijl een ieder zich uitsloofde tijdens de Camras activiteiten doken onze keukenhelden weer de keuken in voor ons avondeten. Stimpstamp stond op ons menu.

Simon en Frans aten graag nog een hapje mee, alvorens zij weer huiswaarts keerden. Na de gebruikelijke corvee taken konden wij starten met onze avondactiviteiten.

dsc_0387_resizeEindelijk was het tijd voor een bezoekje aan de Swedish chef, de ingenieur die frikandellen kan elektrocuteren en mochten we weer zenden op HF. In groepjes van 3 gingen we bij allemaal langs en genoten we van een demonstratie met de magnetron en de les om dit vooral thuis niet na te doen, mochten wij onze dsc_0392_resizeeigen frikandel opwarmen met een variac en vorken die elektrisch geleid waren en maakten we leuke verbindingen via de radio. Kortom…een top avond!

dsc_0398_resize

Als afsluiting nog even lachen om melige filmpjes van Shaun the sheep en daarna de sneltrein naar dromenland genomen.

Maandag 6 april

Camilla kwam ons wekken. Vanmorgen gaan we met alle andere HIT´s uit Zeeland samen Paasontbijten in Kapelle. Gezellig! Ivm logistieke uitdagingen gingen wij in 2 groepen richting Kapelle. Waren we toch SONY DSCzomaar de eerste én de laatste die aanschoven voor dit gezellige ontbijt in de buitenlucht! Camilla had weer gezorgd voor voldoende eieren en bovendien was er volop keuze uit verschillende bammetjes. Na dit smakelijke ontbijt, zonder spelen tussendoor, aangezien er wat waarderingstekens uitgedeeld moesten worden en er ook nog afscheid werd genomen van de penningmeester van HIT Zeeland, gingen wij weer in 2 groepen richting ons eigen onderkomen.

Eenmaal allemaal retour konden wij onze Enigma en Signaalzoeker uitproberen tijdens het eindspel. Hetimg-20150406-wa0003_resize was voor de maandagochtend best nog een pittige klus en helaas was de tijd te kort, er waren al ouders gesignaleerd en bovendien gaf ook de klok aan dat het tijd werd om te gaan sluiten, maar het was wel een leuk spel. Elders op deze website kunnen jullie nog de oplossing vinden !

Nadat alle bagage en tenten ingepakt waren, de merchandising opgehaald, handen geschud en gedag was gezegd kon ook het leidingteam aan de slag. Al het spelmateriaal weer inpakken, inladen en het gebouw weer gepoetst achter laten is nog genoeg werk. Rond de klok van 16.00uur vertrok ook de leiding richting alle uithoeken van ons land en zelfs naar daarbuiten.

SONY DSCBedankt allemaal voor een geslaagde HIT15. Jullie waren leuke deelnemers en wie weet waar en wanneer ……….

tot ziens!

Anita, Bram, Frank, Ingeborg, Jeroen, Mirjam, Remko, Roel, Rogier